Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Snoekbaars

Algemeen
Snoekbaars is een vis die we in Nederland pas sinds circa 1910 hebben leren eten. Toen was de zalm bijna op en hebben Duitse vissers ter vervanging snoekbaars vanuit de Donau in de Rijn uitgezet. Het is tegenwoordig een populaire hengelvis.

Kwaliteit
Snoekbaars levert een mooie witte, stevige fillet. Wildvang varieert van 45 cm (circa 3 kg) tot meer dan een meter lang (meer dan 10 kg). Een portie is dan vaak een dik rechthoekig deel van een fillet. De smaak wordt deels beïnvloed door het zoutgehalte van het herkomst water. Kweekvis wordt graag geleverd in de klasse 1 tot 2 kg, geeft 2 eenpersoonsporties en heeft uiteraard géén gesloten seizoen.

Kweek
De pootvis wordt geïmporteerd, of is een Nederlands product. De uitdaging ligt in: wildvang ouderdieren meerdere jaren inzetten, nakweekdieren gebruiken voor een volgende generatie en legsels produceren buiten het natuurlijke paaiseizoen met toepassing van een gesimuleerd licht- en temperatuur regime. Het laten uitgroeien tot het gewenste aflevergewicht gaat sneller in de kwekerij dan in de natuur en vergt dus minder voer. In de kwekerij heerst namelijk een continue groeiseizoen, zonder winter.

Snoekbaars-a-NeveviSnoekbaars-b-NeveviSnoekbaars-c-Nevevi




  • Tarbot

    tarbot

  • Meerval

    meerval

  • Paling

    paling

  • Snoekbaars

    snoekbaars

  • Forel

    forel