Meerval

Algemeen
Meerval is een bijzondere vis. Met zijn Afrikaanse afkomst is de meerval oorspronkelijk een tropische vissoort. Toch heeft hij zijn weg weten te vinden naar Nederlandse kwekerijen.

Kwaliteit
Meervalfilets zijn graatloos. Het visvlees is stevig, zodat het bij bereiding niet uit elkaar valt. De smaak is zacht. Meerval is een magere vis (2-4 % vet) met een hoog eiwitgehalte (18-21%). De vis staat bekend als de vis die minder nadrukkelijk naar vis smaakt, of zelfs meer naar vlees neigt. Vanwege zijn structuur is meerval het meest geschikt om te bakken of te grillen.
Dankzij de kweekmethodes is er geen sprake van seizoenen en is de productie van meerval het gehele jaar constant. 90 procent van de meerval wordt vers in filets verhandeld, 10 procent wordt gerookt.

Kweek
Nederlandse kwekers kweken de Clarias gariepinus, oftewel Afrikaanse meerval. De kweek van meerval in Nederland is in de jaren tachtig ontstaan door een onderzoek van de universiteit van Wageningen. `vervolgens heeft de kweek van meerval in Nederland zich ontwikkeld tot de meest gespecialiseerde van Europa.
Meerval is een zoetwatervis met bijzondere eigenschappen, zoals een goed ontwwikkeld long-orgaan. Daardoor kan hij zonder water vervoerd worden en heeft hij in kweekbassins relatief weinig water nodig. Bovendien hoeft er geen zuurstof aan het water toegevoegd te worden. Dat maakt meerval een relatief makkelijke kweekvis. In de kweek wordt geen aanspraak gemaakt op natuurlijke bronnen zoals eitjes of pootvisjes. Na zes tot zeven maanden is de meerval geschikt voor consumptie en weegt dan ongeveer 1 tot 1,5 kilo.

Meerval-a-NeveviMeerval-b-NeveviMeerval-c-Nevevi
 • Tarbot

  tarbot

 • Meerval

  meerval

 • Paling

  paling

 • Snoekbaars

  snoekbaars

 • Forel

  forel