Paling

Algemeen
Paling is een oer-Hollandse lekkernij. Rond deze lange vis is vanaf eeuwen terug een prachtige cultuur ontstaan.  Vandaag de dag is paling vooral een kweekvis (ongeveer 90% van de totale markt). Paling groeit in de duurzame kweeksystemen op onder zeer gunstige, diervriendelijke omstandigheden. De vis uit de kweek heeft daarom geheel natuurlijke eigenschappen. Ze laat zich zeer goed roken en fileren tot een overheerlijke delicatesse. Vrijwel iedereen, van jong tot oud weet de unieke smaakeigenschappen van paling te waarderen.

Kwaliteit
Paling groeit in kwekerijen op onder zeer gunstige en beheersbare omstandigheden. Het palingproduct voldoet daardoor aan de hoge eisen die gesteld worden door zowel traditionele als moderne rokerijen en handelsbedrijven. Er kan geselecteerd worden op maat, op stevigheid van het vlees, dikte van de huid: voor iedere smaakcultuur of gerecht het juiste product.

Kweek
Door gebruik te maken van gesloten recirculatiesystemen is het kweekproces van paling goed beheersbaar en milieuvriendelijk. Paling wordt gekweekt door glasaal (soortnaam Anguilla anguilla ofwel Europese paling) uit natuurlijke bronnen die worden beheerd conform het Europese Aalbeheerplan.

Slechts een minderheidsdeel van de gequoteerde glasaalvangst komt in de kwekerijen terecht (de meerderheid wordt in zoetwater uitgezet). In de kwekerij groeit ze in een tot anderhalf jaar tijd op tot consumptierijpe palingen. Het visbestandsdeel in palingvoer is afkomstig uit MSC-gecertificeerde visserijen. Kijk op www.dupan.nl voor meer informatie over paling en duurzaamheid.

Paling-b-Nevevi

Paling-a-Nevevi

Paling-c-Nevevi

 

 

 

 

 

 

Vaak wordt beweerd dat paling een solitaire vis is. Dit filmpje bewijst het tegendeel.

 

Pinterest NeveviBekijk hier onze palingrecepten
 • Tarbot

  tarbot

 • Meerval

  meerval

 • Paling

  paling

 • Snoekbaars

  snoekbaars

 • Forel

  forel