Nieuws en kalender

Hieronder vindt u de aankomende evenementen en het laatste nieuws.

Nieuws

 

Visie van NeVeVi over vissenwelzijn
28 maart 2023
In dit artikel geeft NeVeVi haar visie op vissenwelzijn. Beschreven wordt welke (wetenschappelijke) kennis er is, welke wetgeving er van toepassing is en welke technologie er is. Binnen de gegeven actuele situatie en mogelijk toekomstige ontwikkelingen, beschrijft NeVeVi haar positie ten aanzien van het houden van vissen in aquacultuur, waarbij vissenwelzijn voorop staat. Bekijk het volledige artikel hier.

Diervriendelijkheid in de Nederlandse viskweek
8 februari 2021
Nederlandse kwekers hebben veel aandacht voor milieu en dierenwelzijn en zetten zich in voor duurzame productie. De afspraken daarover zijn vastgelegd in een Gedragscode, die verplicht is voor alle kwekers van NeVeVi. Bekijk het volledige bericht hier.

Waarom palingkwekers niet in Keuringsdienst van Waarde?
24 februari 2017
Kwekerijen zijn niet te zien in het programma. Dat had verschillende redenen. Paling wordt gekweekt in recirculatiesystemen, onder sterk beschermde omstandigheden in een licht-arme omgeving. Filmcamera’s gebruiken lichtbronnen die op het delicate kweekproces een ongunstige uitwerking kunnen hebben. Ten tijde van de opnameplanning van de Keuringsdienst van Waarde kregen alle palingkwekerijen in Nederland de uiterst kwetsbare jonge glasaal binnen. Het maken van opnamen met een lichtbron en de onrust door teveel beweging in de kwekerij zou een onaanvaardbare verstoring met zich meebrengen. De kwekers hebben om die reden de opnamen geweigerd. Een aantal kwekers was ten tijde van de opnames aan het verbouwen vanwege modernisering en uitbreiding. Voor wie meer wil zien en weten over de kweek van palingen in Nederland, zie het artikel dat onlangs is gepubliceerd in Vis Magazine.

Indoor Tongkweek
9 december 2016
Fry-Marine en haar partners hebben een Europese innovatiesubsidie gekregen voor onderzoek naar een duurzame en economisch rendabele indoor tongkweek. Bij dit onderzoek zal gebruik worden gemaakt van de kennis van de deelnemende partners als ook de onderzoeksresultaten van het project Zeeuwse Tong. Het project loopt tot in de zomer van 2017 en wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie en het OP-Zuid programma. Lees hier meer over het project.

1e paal geslagen Kingfish Nederland
23 september 2016
Noord Beverland, 23 september 2016 – Vandaag werd de eerste paal geslagen van wat Nederlands grootste viskwekerij op land gaat worden: Kingfish Zeeland. Het 5.000 m2 grote complex op het Zeeuwse Colijnsplaat opent in de zomer van 2017 haar deuren, om een jaar later de eerste gekweekte Yellowtail Kingfish-vissen af te leveren aan kwaliteitsrestaurants en gespecialiseerde vishandels in Nederland en Europa. Lees hier het hele bericht

Paling op Pinterest
1 maart 2016
Wageningen, 1 maart 2016 – De vorig jaar opgestarte palingcampagne gaat ook in 2016 door. Het startschot van de campagne wordt gegeven op 6 maart, paling zal dan ruimschoots aandacht krijgen in het culinaire RTL4-programma Nederland Proeft. Dit jaar zullen we, namens de Nederlandse palingkwekers, ook actief zijn op social media. Te beginnen met Pinterest. Het begin van een prachtige verzameling met recepten en interessante weetjes over paling vindt u hier.

EZ in praktijk – Seafarm
4 januari 2016
Het ministerie van Economische Zaken laat in haar serie “EZ in praktijk” zien hoe zij partijen met elkaar in contact brengt, financiering regelt en regelgeving verbetert. Deze keer in EZ in praktijk: Werken aan de perfecte vis. In dit korte filmpje (2:20 min) legt Adri Bout uit hoe Seafarm en hun broedhuis Fry Marine zich bezig houden met aquacultuur.

Kweekvis centraal tijdens Food Professional Day
23 maart 2015
Op maandag 23 maart vond de Food Professional Day plaats. NeVeVi profileerde zich daar met een standruimte op de centrale informatie-plaza, een nieuwe kweek-vis-promotiefolder en een prachtig producten-overzicht in een gekoelde visvitrine. Adri Bout, besturslid NeVeVi en directeur van Tarbot-kwekerij SeaFarm, hield voor een volle zaal met chefs en sterren-koks, vertegenwoordigers van wetenschap (Imares) en grote partijen uit de handel, een warm pleidooi voor kweekvis. Daarnaast verzorgde NeVeVi een workshop over de maakbaarheid van kweekvis. Kweekvis is op klantspecificatie verkrijgbaar. De bijzonderheden daarvan werden tijdens deze dag uit de doeken gedaan.

Nieuw logo, nieuwe huisstijl
15 maart 2015
De Nederlandse Vereniging van Viskwekers NeVeVi, heeft een nieuwe huisstijl. De huisstijl laat de diversiteit in producten van de viskweek zien (zonder volledig te willen zijn). In het logo zijn duidelijk de groeikansen én ambitie van de sector weergegeven. De NeVeVi is een actieve vereniging, die zich in 2015 actiever naar de wereld van viskweek en aquacultuur en naar marktpartijen gaat profileren.

NeVeVi-website online!
23 maart 2015
Via www.nevevi.nl heeft NeVeVi een nieuwe ingang via internet. Op de site is informatie te vinden over viskweek in Nederland en over de verschillende in ons land gekweekte vissoorten. De website is een start-versie: de vereniging heeft samengewerkt om de informatie die er nu opstaat te verzamelen en in een eerste versie online te zetten. We staan dan ook open voor input om de site te helpen verbeteren. Uw inbreng is daarom van harte welkom. We hopen dat de site een portaal wordt voor viskwekend Nederland, waar informatie wordt gedeeld. Maar allereerst natuurlijk een informatiepunt over de activiteiten van onze verenigingen over de Nederlandse kweeksector. Suggesties? Stuur deze naar Norbert Jeronimus via njeronimus@visofvis.nl

Nederlandse Tarbotkwekers openen ultra modern broedhuis
11 maart 2015
Aan de voet van de Oosterscheldekering, is op woensdag 11 maart het ultramoderne broedhuis ‘Fry Marine’ voor Tarbot geopend. Het broedhuis werd officieel geopend door Cees van Beveren, gedeputeerde van de provincie Zeeland. Tarbotkwekers Grovico (Adri Cornelisse) en SeaFarm  (Adri Bout) zijn de initiatiefnemers van dit broedhuis, dat over de capaciteit beschikt om de Nederlandse Tarbot kwekerij te voorzien van voldoende pootvis. Daarmee wordt de Nederlandse Tarbotkweek op termijn onafhankelijk van buitenlandse pootvis leveranciers. Het broedhuis is door het hoge duurzaamheidsniveau uniek in de wereld. Het bedrijf is niet aangesloten op het gas- of energienet, maar voorziet zelf volledig in haar energiebehoefte door zonnepanelen en warmteopslag.

Veelgevraagde tong kan jaarrond in viskwekerij groeien
donderdag, 26 februari 2015
Tong uit de Noordzee plant zich slechts voort in april en mei. Daardoor is de veelgevraagde vis niet op rendabele manier in viskwekerijen op te groeien. Onderzoekers van IMARES Wageningen UR zijn er echter in geslaagd om de condities voor tong die in een viskwekerij opgroeit zodanig te kiezen dat de vis zich buiten het seizoen ging voortplanten. Door ook de juiste dieren te kiezen wordt het nu mogelijk om tong jaarrond rendabel te kweken, zodat de marktvraag niet alleen met Noordzeetong hoeft te worden vervuld. Lees hier het volledige artikel. Bron: IMARES Wageningen.

 
 • Tarbot

  tarbot

 • Meerval

  meerval

 • Paling

  paling

 • Snoekbaars

  snoekbaars

 • Forel

  forel