Tarbot

Algemeen
De tarbot is een delicatesse voor veel consumenten en zeer geliefd in goede restaurants. Het is een platvis, die in de zee het grootste deel van de tijd op de bodem ligt. Sinds enkele decennia wordt Tarbot – in de natuur vrij schaars – in Nederland ook gekweekt.

Kwaliteit
De tarbot stelt zeer hoge eisen aan zijn waterkwaliteit en voedsel. Door zorgvuldige kwekerij ontstaat een voedselproduct van zeer hoge kwaliteit dat voldoet aan de smaak van de consument en de verwachtingen van top-koks. Het tarbot-vlees is mooi wit en stevig. Qua textuur en filet-gewicht kunnen kwekerijen inspelen op de wensen van de markt.

Kweek
Tarbot wordt gekweekt in gesloten recirculatiesystemen. Daarbij geld een laag verbruik van energie en water. Het tarbot-voer bestaat voor een deel uit vis. Deze is afkomstig uit MSC-gecertificeerde bestanden. Tarbotlarven worden door middel van reproductie verkregen en in zo’n anderhalf tot twee jaar opgekweekt tot consumptievis. Tarbot-kwekerijen in Nederland werken met kweeksystemen die diervriendelijk en milieuvriendelijk zijn.

Tarbot-a-NeveviTarbot-b-NeveviTarbot-c-Nevevi

 

 

 

 

 

 

EZ in praktijk bij tarbotkweker Seafarm

Het ministerie van Economische Zaken laat in haar serie “EZ in praktijk” zien hoe zij partijen met elkaar in contact brengt, financiering regelt en regelgeving verbetert. Deze keer in EZ in praktijk: Werken aan de perfecte vis.

In dit korte filmpje (2:20 min) legt Adri Bout uit hoe Seafarm en hun broedhuis Fry Marine zich bezig houden met aquacultuur.

 
 • Tarbot

  tarbot

 • Meerval

  meerval

 • Paling

  paling

 • Snoekbaars

  snoekbaars

 • Forel

  forel